House - North Devon

House – North Devon

Los Arcos - North DevonLos Arcos - North DevonLos Arcos - North DevonLos Arcos - North DevonLos Arcos - North DevonLos Arcos - North DevonLos Arcos - North DevonLos Arcos - North DevonLos Arcos - North DevonLos Arcos-existing pre-construction-Los Arcos 7IMG_1459-IMG_1452-Los Arcos - Inside
IMG_0046-

Los Arcos - North Devon

IMG_1276-

Los Arcos - North Devon

IMG_1281-

Los Arcos - North Devon

IMG_1293-

Los Arcos - North Devon

IMG_1217-

Los Arcos - North Devon

IMG_1335-

Los Arcos - North Devon

IMG_1345-

Los Arcos - North Devon

Los Arcos5-

Los Arcos - North Devon

Los Arcos6-

Los Arcos - North Devon

Los Arcos-existing pre-construction-
Los Arcos 7
IMG_1459-
IMG_1452-
Los Arcos - Inside

SHORTLISTED FOR LOCAL AUTHORITY BUILDING CONTROL AWARDS (SOUTHWEST AREA) 2019 – BEST EXTENSION/ ALTERATION TO AN EXISTING HOME

This project is a refurbishment, reconfiguration and extension to a bungalow in a dubious Spanish villa style called ‘Los Arcos’ (The Arches). The home was originally built in 1974 as a holiday home for John Player (Cigarettes) . The site faces the sea, Bideford Bay to the north, the street to the south and sits on a windy ridge above Westward Ho! in North Devon.

The extension infilled a previous semi- open air courtyard porch set behind arches which were retained.

The remodeling works reconfigured the entrance arrival to position it onto a dramatic axis through the house with a fantastic view of the sea behind.

An additional bedroom, 2x bathrooms, WC and home office were added by better re-arrangement of the 1st floor and converting the garage into an inhabited and well serviced space.

The completed project is a passive solar design exemplar; transforming a cold existing home into a warm, but not too hot, contemporary dwelling. The EPC of the project went from a low D to a high B which is very good when working with an existing 1970’s building. We added a two storey glazed facade just behind the main existing arches facing south.  We modified an existing block cavity wall, filling its core in order to form a hybrid type of Trombe Wall. In essence this is a thermal mass wall which has a dark red heat absorbing lime rendered finish and it received low sun in the cooler months which warms up and re-radiates heat in the night and cloudy times whilst stabilizing internal temperature ranges in the Summer months. To prevent overheating there is a flat roof cantilever which prevents any sun from reaching the interior between early May and early August.The new floor too is a thermal mass element; a dark tiled finish absorbs solar radiation and retains is temperature as it is on a thick screed with wet underfloor heating laid on floor insulation.

Only areas of the house which were under performing architecturally were remodeled; 3x bedrooms and 3x bathrooms and the kitchen were left untouched and allowed the house to be lived in during most of the building project apart for 3 months in mid-winter. This saved on duplicated living costs and energy use.

Built by JB – General Builders, Steve Dodds & James Edwards – Carpentry, Stu Robb – Positive Sparks, Dan Hopkins Plumbing, JD Plumbing, Rob Cleary – External Rendering, Martin & Grant – Final Finishes decorating, Mark Ledger – Lime rendering, Michael Kelly – decorative metalwork, All in Steel – structural steelwork, Luke Unwin & Mikey Jewel – thermal upgrading, Torridge Council Building Control services, ResDevon solar thermal.