House - Northants

House – Northants

Under construction - landscaping & courtyard walls not formed yetEnjoying the bay window! Deltalight and cushion still to comeKitchen detailNew bathroom, reused timber boards to floorNew bathroom vs 400 year old timber frameUnder construction - New dining room in extension - Deltalight and Tom Dixon lighting to follow!DSC_0276-DSC_0464-DSC_0462-DSC_0465-DSC_0476DSC_0477-
IMG_8906-

Under construction - landscaping & courtyard walls not formed yet

IMG_8814-

Enjoying the bay window! Deltalight and cushion still to come

IMG_8511-

Kitchen detail

IMG_8579-

New bathroom, reused timber boards to floor

IMG_8614-

New bathroom vs 400 year old timber frame

IMG_8804-

Under construction - New dining room in extension - Deltalight and Tom Dixon lighting to follow!

DSC_0276-
DSC_0464-
DSC_0462-
DSC_0465-
DSC_0476
DSC_0477-

Northamptonshire

This is a major refurbishment, loft conversion, new extension and porch to a traditional farmhouse transforming it from 5 to 7 bedrooms and adding a spacious new kitchen and dining room for a family. We reinterpreted the main arrival and internal movement axes to allow the spaces to flow. We opened up the building carefully and selectively to certain routes, views and sunlight aspects whilst creating calm spaces and protective areas from blustery weather. All the new openings are highly considered: two have seating, one which cantilevers over the landscape towards the best aspect. Other openings provide privacy from neighbours but allow for excellent distant views and a wash of north light along the new convex inner wall face and lime washed timber clad ceiling. A large folding door with a cantilevered roof overhang will open the building to the warmer days or let the winter sun into the main living areas. Two new bathrooms, a WC and a utility room were added and the existing 400 year old structure was celebrated, revealed and accentuated. As well as dressed hornton stone we clad the projecting bay window, flat roof fascias, soffits and new porch in either a charred or lime washed Accoya. The landscaping and garden/ courtyard walls tie the extension visually to the nearby stone barn and provide a suntrap and weather protection for indoor/ outdoor use.

Built by West Country Renovations